Translate

Thursday, April 1, 2010

Joia Mare


În Joia Mare, în toate bisericile ortodoxe, catolice şi Greco-catolice, sute de creştini rememorează ultimele zile ale lui Iisus pe pământ. Creştinii îşi amintesc evenimentele petrecute în această zi acum două mii de ani: spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul Iisus, Cina cea de Taină, rugăciunea din Grădina Gheţimani şi momentul în care Iuda îl vinde pe Mântuitorul Iisus Christos.

În bisericile ortodoxe, joi s-a oficiat o liturghie cu o rânduială specială. Preoţii au pregătit "împărtăşania uscată" cum mai este numită, care se păstrează tot anul şi care este folosită atunci când preotul merge să-i împartăşească pe cei bolnavi. În plus, anul acesta a fost sfinţit Marele Mir. Nu este untdelemnul cu care suntem unşi la final de liturghie, ci acela folosit doar în ocazii special - botezul sau sfinţirea lăcaşurilor de cult. Marele Mir se binecuvântează doar în Joia Mare.



În acest an, Sfintele Paşti se celebrează în aceeaşi zi la catolici şi la ortodocşi.
Joi, la Vatican, Papa Benedict al 16-lea a oficiat slujba din Joia Sfânta. Suvernul Pontif a binecuvântat Sfântul Mir şi s-a adresat credinicioşilor adunaţi în bazilica Sfântul Petru.