Zece elevi mureşeni au fost luni, 3 iunie, preşedinţi de Consiliu Judeţean pentru o zi, graţie proiectului demarat de CJ Mureş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, concretizat într-un concurs de eseuri cu tema “Judeţul Mureş peste 20 de ani”. Cele mai bune zece eseuri au fost premiate, premiul constând în vizitarea sediului Consiliului Judeţean, primirea în audienţă la preşedintele Ciprian Dobre, precum şi vizite la şantierul Parcului Auto pentru Sporturi cu Motor de la Cerghid şi Aeroportul Internaţional “Transilvania”.
Cei zece “preşedinţi”, Bianca Alexandra Grama (clasa a VII-a A, Şcoala Gimnazală „Liviu Rebreanu”, Târgu Mureş), Andreea Pop (clasa VIII-a B, Şcoala Gimnazială „Europa” Târgu Mureş), Emil Coroş (clasa V-a C, Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, Târgu Mureş), Diana Bucur (clasa VII-a A, Colegiul Naţional „A. Papiu Ilarian”), Andrei Voicu Tomuţ (clasa VII-a A, Colegiul „Papiu”), Adriana Elena Dovan ( clasa VIII-a, Şcoala Gimnazială Ogra), Carla Sand (clasa VII-a C. Şcoala Gimnazială Iernut), Andreea Merdariu (clasa VII-a A, Colegiul Naţional „Unirea”),Robert Păcurariu (clasa VII-a A, Colegiul Naţional „Unirea”), Raul Octavian Rus (clasa VIII-a B, Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”, Târnăveni) au vizitat Sala Mare de şedinţe a Palatului Administrativ luând la cunoştinţă despre ce înseamnă Consiliul Judeţean, rolul şi menirea acestuia în dezvoltarea judeţului.
Întrevedere cu preşedintele CJ
Vizita a continuat cu întâlnirea cu preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, unde cei zece elevi şi-au spus punctul de vedere despre cum văd ei dezvoltarea judeţului. Fiind în postura de preşedinţi pentru o zi, elevii nu s-au sfiit să-şi exprime punctele de vedere vis a vis de anumite aspecte, printre care şi cele şcolare. Mai mult decât atât, au fost invitaţi să ocupe scaunul preşedintelui CJ, ca nişte adevăraţi preşedinţi. Finalul a stat sub auspiciile inspecţiei în teritoriu, aşa cum îi stă bine unui preşedinte de CJ, elevii vizitând şantierul Parcului Auto pentru Sporturi cu Motor de la Cerghid şi Aeroportul Internaţional “Transilvania”.
„A fost o discuţie transparentă din care cred că am învăţat cu toţii. Am vorbit despre cum se convieţuieşte în Târgu-Mureş, despre Dumnezeu, despre obiceiuri, medicină, despre energie alternativă. Un subiect foarte important pe care l-au abordat elevii a fost şcoala, despre cum ar trebui să fie şcoala, astfel ca ea să nu fie una obositoare, să fie o activitate care să le placă. Propunerile pe care ei ni le-au transmis le voi discuta cu Inspectoratul Şcolar, deoarece sunt nişte observaţii de bun simţ, observaţii corecte din punctul meu de vedere”, a precizat Ciprian Dobre.
“Viitor pe care trebuie să-l creionăm astăzi”
Dialogul dintre preşedintele CJ Mureş cu elevii a fost unul cât se poate de deschis, dovadă nu doar a inteligenţei celor zece elevi, dar şi a modului de abordare al anumitor aspecte, unul dătător de speranţă pentru anii ce vor veni.
„În 2007-2008 am organizat o acţiune similară, „Prefect pentru o zi”. Pe toţi acei copii i-am regăsit în cele mai de top nivele în facultăţile dinţarăşi străinătate. De regulă, aceşti copii sunt nişte copii excepţionali, care au rezultate excepţionale. Sunt convins că şi cei pe care i-am întâlnit acum, care au fost preşedinţi pentru o zi îi voi regăsi peste zece ani în locuri în care vor influenţa viaţa publică şi socială, în general. Avem un viitor pe care trebuie să-l creionăm astăzi. Viaţa acestor copii în mare măsură depinde de cum muncim noi astăzi şi ce proiectăm pentru viaţa lor. În ei putem să avem încredere deplină, că vor duce mai departe ceea ce începem noi acum”, a precizat Dobre.