Translate

Wednesday, November 28, 2012

Ziua zilelor noastre



Ziua Naţională a României va fi marcată şi la Tîrgu-Mureş aşa cum se cuvine, printr-o serie de manifestări programate sâmbătă, 1 Decembrie.  Autorităţile locale vor marca 94 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, cu începere de la orele 11.00 prin intonarea imnului naţional, prezentarea actului Unirii de la 1 Decembrie, alocuţiuni, depunere de coroane şi defilarea gărzii de onoare. Evenimentul va fi marcat în centrul municipiului la Monunemtul latinităţii. 


Primăria municipiului Tîrgu-Mureş organizează în data de 1 decembrie 2012, cu începere de la orele 18.00 spectacolul: "Inimi de român". Evenimentul se va desfăşura în centrul municipiului, iar pe scena amenajată în Piaţa Victoriei îşi vor da concursul: Ciprian Istrate, Leontina Pop, Nicolae Furdui Iancu, Ovidiu Olari, Sergiu Cipariu, Ioan Bocşa.Totodată vor evolua Ansamblurile folclorice "Princhindelul", "Şireagul" şi "Şireagul 40". Actorul Nicu Mihoc va prezenta evenimentul, iar cu începere de la orele 20.00 va avea loc un foc de artificii.


Tuesday, November 27, 2012

Sub semnul lui Rebreanu




Maieru... Ce început de drum! Pe vremuri, oamenii treceau pe lângă Liviu Rebreanu şi-i dădeau bineţe. Îl priveau cu mirare, iar lui îi stătea pe limbă să-i oprească, să le spună că este tot el, cel de acum 30 de ani. Acelaşi, neschimbat! Cunoştea tot satul, doar satul l-a învăţat ce înseamnă cu adevărat fericirea.

Acasă! Aşa a botezat Rebreanu comuna bistriţeană Maieru, interiorul acestei arii ce poate fi numită generic "Cuibul visurilor". Odată ce i-ai urmat paşii, simţi porunca interioară de a zăbovi, de a rămâne, de a te aşeza la una dintre mesele lui de taină şi trudă nocturnă, ori în vreo bancă din şcoala care îşi poartă fala de a fi avut un asemenea premiant în dimineaţa vârstei.

Şcolarul şi-a desprins aici cele dintâi silabe. Apoi, a turnat mari coloane de susţinere pentru superbul templu al limbii române. Era plăpând la început, remarcau contemporanii săi, "precum firicelul de apă al Someşului la izvorul de sub Ineu". Dar, urmându-şi albia, a ajuns asemenea râului tumultuos. Dinspre amiaza incandescentă spre dimineaţa maiereană, Rebreanu le-a dăruit sătenilor - "un roman al nostru, un roman pentru NOI", spunea - o carte care, însă, se citeşte invers: Ion!

Nu e uşor să mergi pe urmele lui Rebreanu, gândindu-te că despre opera, viaţa şi personalitatea scriitorului s-au conceput nenumărate studii şi monografii. Nu e uşor să călătoreşti sute de kilometri până la Maieru doar pentru a respira aerul pământului pe care el l-a iubit cel mai mult pe lume - pentru că da, Maierul a fost locul pe care Rebreanu l-a venerat. La Târlişua, sub poalele Ţibleşului, acolo unde s-a născut, nu a petrecut decât doi ani şi jumătate.

În casa părinţilor, de la Prislop, şi-a găsit creaţia, dar nu fericirea absolută. Îi poartă pe deplin amintirea doar Maieru... Prin Muzeul Memorial din comună, prin bustul falnic din faţa clădirii, Rebreanu a rămas viu. Acum, el este cel care, zi de zi, le dă bineţe cetăţenilor.

Încă de la primele ore ale dimineţii pofteşte pe fiecare maierean să intre în "laboratorul" său de creaţie. Nu le zâmbeşte, fiindcă nu-i stă în fire, dar le repetă "povestea pământului", a iubirii şi a satului bistriţean. Ne invită şi pe noi!

Aşezată în coasta unei coline, la marginea dinspre Năsăud a Prislopului, casa în care au locuit părinţii scriitorului primeşte scurte vizite. Acum e pustiu. La intrare, pe placa de marmură, se poate citi: "În această casă, reclădită în anul 1957, prin munca locuitorilor din Prislop-Năsăud, a trăit în mijlocul eroilor săi din romanul «Ion» marele scriitor Liviu Rebreanu".


Bustul de bronz al scriitorului pironeşte cealaltă colină. Într-o cameră - ultima dintre cele trei - se află un interior modest, dar încărcat de spiritualitatea familiei Rebreanu. Aici, în căsuţa din pripas, se citeşte un text-cheie, care s-ar potrivi tuturor localităţilor pe care romancierul le-a cucerit. O frază pe sub arcada căreia, de aproape patru decenii, vizitatorii se opresc să privească: "De când romanul «Ion» a devenit prea cunoscut, satul Prislop a dobândit o faimă pe care n-a nădăjduit-o niciodată".


Nici amurgul, nici sfârşitul prea crud şi abrupt de la Valea Mare nu i-au putut smulge drumul drept către glorie. Înainte de a fi aparţinut Năsăudului, Ardealului, ţării întregi şi universalităţii literare, a fost al lor - întocmai ca Someşul, spun târlişuanii de sub Ţibleş, maierenii de sub Ineu şi prislopenii lui Ion. Acum, autorul "Răscoalei" aparţine fiecărui călător în parte. Cine ajunge la Rebreanu, pătrunde în viaţa lui şi în oaza de fericire a consacrării .

Monday, August 13, 2012

Structura anului scolar 2012-2013


Semestrul I
Cursuri – luni, 10 septembrie 2012 – vineri, 21 decembrie 2012
În perioada 5-11  noiembrie 2012, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.
Vacanţa de iarnă – sâmbătă, 22 decembrie 2012 – duminică, 13 ianuarie 2013
Semestrul al II-lea
Cursuri – luni, 14 ianuarie 2013 – vineri, 5 aprilie 2013
Vacanţa de primăvară – sâmbătă, 6 aprilie 2013 – duminică, 21 aprilie 2013
Cursuri – luni, 22 aprilie 2013 – vineri, 21 iunie 2013
Vacanţa de vară – sâmbătă, 22 iunie 2013 – duminică, 8 septembrie 2013

Thursday, June 21, 2012


Gimnaziul  ,, Liviu  Rebreanu ”
Tg.Mureş,  str. Şurianu nr 3
Tel.  0365 882845
Fax. 0365 882847                                       

anten nou mects
MINISTERUL
EDUCAŢIEI
CERCETĂRII
TINERETULUI
ŞI SPORTULUI
rebreanums@yahoo.com




Nr 1377/Data 20.06.2012

ANUNŢ DE INTENŢIE

           

Gimnaziul,,Liviu Rebreanuanunţă intenţia  de a achiziţiona mobilier şcolar pentru clasele pregătitoare, an şcolar 2012-2013, COD CPV- 39160000-1,, Mobilier Şcolar”.

1. Obiectul contractului : „Achiziţie publică de mobilier şcolar pentru clasele pregătitoare, pentru anul şcolar 2012-2013” Cod CPV 39160000-1 „Mobilier Şcolar”

2. Procedura aplicata pentru atribuirea contractului de achizitie publica: -Achizitie directa.

  

3. Sursa de finantare a contractului de execuţie de lucrări care urmeaza sa fie atribuit: bugetul de stat
            4. Valoarea estimată este de 21.774,20 lei fără TVA, echivalent a 4878,78 euro, calculat la cursul BNR din data de 20.06.2012, valabil pentru data de 21.06.2012, 1 euro= 4,4630 lei,
4. Oferta depusa de ofertant trebuie sa cuprinda:
 - Deviz oferta
Propunerea financiara
Propunerea tehnică
Ofertantul va elabora propunerea financiara astfel încât aceasta sa furnizeze toate informatiile solicitate cu privire la pret precum şi la alte conditii financiare şi comerciale legate de obiectul contractului de achizitie publica.
5. Data limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.06.2012.
6. Limba de redactare a ofertei: limba română
7. Perioada de valabilitate a ofertelor: 60 zile
8. Pretul va fi exprimat in RON, fara TVA si echivalent euro.
9. Data pentru care se determina echivalenta RON/euro: cursul RON/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil in 21.06.2012.
10. Pretul ofertei este ferm in RON.
NU se accepta actualizarea pretului contractului
11. Criteriul care va fi utilizat pentru atribuirea contractului de execuţie de lucrări este preţul cel mai scăzut.
            12. La oferta de bază:
o       NU se accepta oferte alternative

13. Perioada de garantie a lucrării: min.1 an

14. Plata pretului contractului se va face prin contul IBAN RO86TREZ47624650220XXXXX, deschis la Trezoreria Tirgu-Mureş, în maxim 15 zile de la data primirii facturii de către beneficiar.

          15.Documentele care insotesc oferta:
            oferta financiară;
16. Adresa la care se depune oferta:  Str. Şurianu nr.3
17.Data limita pentru depunerea ofertei:  27.06.2012,  orele 1300.
18.Comisia de evaluare a ofertelor se va întruni în data de 27.06.2012. orele 1400.
            Pentru informatii suplimentare ne puteti contacta la tel. 0365882847, tel.mobil 0735194971,
Persoana de contact , contabil- Dascăl Cireşica Angela.
Caietul de sarcini se găseşte la secretariatul şcolii şi pe site-ul şcolii, la adresa liviurebreanutgmures.blogspot.com.


Director,
Prof.Chirilă Adina- Maria

Tuesday, June 5, 2012

Generaţie de aur

Câţi dintre noi nu au ascultat cu emoţie intonarea imnului la începerea marilor finale…Câţi dintre noi nu şi-au dorit să fie, pentru câteva clipe, în locul acelor performeri ajunşi la cel mai înalt nivel al performanţei… Câţi au îndrăznit să viseze la atingerea celor mai înalte piscuri ale împlinirilor în plan sportiv , iar performanţele lor să fie transmise în direct de marile posturi de televiziune…

În plan sportiv, diferenţa între un competitor oarecare şi unul de performanţă, este dată de ambiţie, de perseverenţă, de consecvenţă în dorinţa de autodepăşire. Un imbold lăuntric te călăuzeşte mereu, îndemnându-te să nu renunţi…CREDE ÎN VISUL TĂU !
Un slogan generos , al unei competiţii devenită tradiţională în peisajul autohton : Cupa HAGI Danone.  O poveste minunată ,ţesută printre ochiurilor plasei, în jurul mingii de fotbal , o frumoasă poveste , pornită cu multe luni în urmă ,a devenit legendă....Eroii  acesteia, fotbaliştii de la Gimnaziul Liviu Rebreanu din Tg Mureş, şi-au transformat visul în realitate , obţinând titlul de VICECAMPIONI ai competiţiei şcolilor din cadrul Cupei HAGI.
Începutul lui aprilie a reprezentat împlinirea unor vise de copii. Între 7 şi 8 a lunii lui Prier , comandoul ardelean a descins în Timişoara într-o misiune specială, accederea în etapa naţională a competiţiei. Chiar dacă pentru mulţi , acest obiectiv părea nebunesc, copiii au crezut cu tărie în şansele lor, depăşind, până la sfârşit toate echipele din fazele eliminatorii. După 5 meciuri fără infrângere, obţineau biletele pentru Cluj Napoca, destinaţia etapei finale.
Calificarea la faza naţională a competiţiei reprezenta deja o performanţă deosebită, făcând astfel parte dintre cele mai bune 6 echipe din România la nivelul fotbalului practicat de echipele şcolare . Repartizaţi într-o grupă valoroasă, alături de echipa şcolii Mircea Eliade (campioana anului trecut ) şi de cea din Dumbrăveni -Suceava, echipa noastră a terminat grupa pe prima poziţie. În 30 mai, după 0-0 cu bucureştenii şi 4-1 cu sucevenii,  intram, astfel, în careul de aşi al întrecerii.
Ziua de 31 mai ne-a adus în faza  semifinalelor. Disputată în compania şcolii 43 Galaţi,partida a fost câştigată de fotbaliştii noştri cu 3 la 1, fiindu-le astfel deschis drumul spre finala mare, unde aveam să ne reîntâlnim cu campionii anului trecut, cei de la Mircea Eliade Bucureşti.

Finala … visul oricărui sportiv. Un ultim pas spre glorie . …Meciul disputat în compania echipei din Bucureşti (la care evoluează juniorii Stelei ) a fost extrem de strâns, sportivii noştri închizând foarte bine culoarele spre propria poartă, iar ocaziile noastre adunându-se treptat în jumătatea adversă  . Terminată nedecis, 0-0 , partida a avut nevoie de lovituri de departajare , capitol la care, de această dată, adversarii au învins.  Jucătorii noştri au fost îmbărbătaţi de Gică Hagi, amintindu-le că şi ei,jucătorii naţionalei , au pierdut competiţii majore la loviturile de departajare, ambiţia făcându-I să continue pregătirea , şi să nu cedeze în faţa nereuşitei.
Astfel, frumoasa echipă a Gimnaziului Liviu Rebreanu a ocupat treapta a doua a podiumului Cupei HAGI 2012. Festivitatea de premiere oficiată de căpitanul nepereche al Generaţiei de aur ne-a adus şi un premiu individual, Marcel Chiorean fiind desemnat golgheterul competiţiei
Titlul de vicecampioni naţionali, trofeul şi diplomele obţinute încununează , astfel, lunile de antrenamente şi eforturile depuse de sportivi, părinţii şi dascălii ce au contribuit la realizarea acestei performanţe majore, parcurgând , (timp de 4 ani câţi s-au scurs de la primele antrenamente )  pas cu pas ,treptele ce duc spre podiumul naţional.
Au contribuit la instaurarea dinastiei campionilor :
Sportivii : Alexandru Boroş, Sebastian Matei, Botond Pall , Sebastian Ştefan, Dragoş Conţiu, Andrei Opincar, Marius Anghelina, Raul Naag, Vlad Mâţ, Marcel Chiorean, Bogdan Blaga, Alex Vultur, Sergiu Bordean, Kristof Marton,Emil Coroş,Sergiu Molonfălean .
Le-a stat alături, la bine şi la greu, profesorul Codruţ Morariu, care , pe această cale, adresează mulţumiri copiilor pentru perseverenţă şi implicare , conducerii gimnaziului, care a oferit echipei spaţiul necesar pregătirii, profesorilor de specialitate ai şcolii, si antrenorilor de la cluburile sportive Kinder, Speranţa , Viitorul şi FCM, care şi-au adus aportul la aducerea sportivilor la standarde optime de pregătire fizică.
Memoraţi aceste nume, cu siguranţă le veţi regăsi peste câţiva ani la debutul partidelor ligii 1 din România. Mesajul postat de organizatori pe o reţea de socializare spune totul despre jucătorii noştri 



Niciodata invinsi, mereu invingatori! Felicitari unor jucatori fenomenali: targumuresenii de la Liviu Rebreanu ! Multumim, baieti

Thursday, May 17, 2012

Invitatie la ZOO

n fiecare an, în data de 22 mai, se celebrează la nivel mondial Ziua Diversităţii Biologice, în concordanţă cu hotărârea Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Tema sub care se desfăşoară anul acesta Ziua Mondială a Diversităţii Biologice este “Biodiversitatea şi modificările globale”. În acest context, Primăria municipiului Tîrgu-Mureş îi invită, în data de 22 mai, pe toţi iubitorii de natură la un tur gratuit prin Grădina Zoologică din Tîrgu-Mureş. În prezent, Grădina Zoologică se întinde pe 40 de hectare, fiind cea mai mare din ţară.  Sunt peste 75 de specii de animale, iar anul acesta vor mai fi aduse un număr de 15 specii de animale – de la zebre, la urşi carpatini sau girafe şi elefanţi, anul viitor

Sunday, May 13, 2012

În fruntea Europei

Echipa de senioare a României a câştigat, sâmbătă, medalia de aur la Campionatele Europene de gimnastică de la Bruxelles. România a obţinut aurul continental după patru ani de la ultima performanţă similară. Notele gimnastelor antrenate de Octavian Bellu şi Mariana Bitang, obţinute în finala pe echipe, sunt următoarele:

Cătălina Ponor - sărituri - 15.033, bârnă-15.433, sol-14.733
Sandra Izbaşa - sărituri - 15.200
Larisa Iordache - sărituri - 15.058, paralele-14.333, bârnă-14.333, sol-15.033
Raluca Haidu - paralele-13.833
Diana Bulimar - paralele-13.933, bârnă-14.733, sol-14.633.


Cu un total de 176.288 puncte, România a cucerit aurul european, conducând finala de la un capăt la altul, în faţa unor tribune pline de steaguri tricolore.
Vicecampioana europeană a fost Rusia (175.536 puncte).
În primele trei zile de competiţie, delegaţia tricoloră a mai obţinut două medalii de bronz, la nivelul junioarelor, în concursul pe echipe şi la individual-compus, prin Andreea Munteanu.
Programul CE de la Bruxelles include duminică finalele pe aparate la junioare (Andreea Munteanu-la bârnă şi sol, Alina Stănilă-sărituri, Silvia Zarzu-sărituri) şi senioare (Sandra Izbaşa-sărituri, Cătălina Ponor-bârnă, sol, Larisa Iordache-bârnă, sol, Larisa Iordache-paralele).
În 2010, la Birmingham, România a cucerit medalia de bronz în competiţia pe echipe, iar în 2008, la Clermont-Ferrand, pe cea de aur, în lotul de la acea vreme aflându-se şi Sandra Izbaşa.






Duminică, isprăvile fetelor au continuat , ele obţinând alte patru medalii de aur din 5 posibile. Este bilanţul impresionant obţinut de Naţionala de fete la Campionatele Europene de Gimnastică de la Bruxelles. Sportivele au primit gloria cu multă modestie.
După aurul la echipe de sâmbătă, fetele au câştigat duminică finalele la sărituri, bârnă şi sol, plus încă două medalii de argint. Sandra Izbaşa a obţinut aurul la sărituri, Larisa Iordache - aurul la sol şi argintul la bârnă, iar veterana Cătălina Ponor şi-a sdjudecat aurul la bârnă şi argintul la sol.
Fetele antrenate de Mariana Bitang şi Octavian Bellu se întorc triumfătoare de la Bruxelles şi continuă pregătirile pentru Jocurile Olimpice 2012

Urmăriţi galeria video accesând linkul de mai jos

VIDEO

Tuesday, May 8, 2012

Invitaţie la drumeţie

Primăria Municipiului Tîrgu-Mureş, în colaborare cu organizaţii neguvernamentale,
Invită cu drag toţi locuitorii municipiului Tîrgu-Mureş, iubitori de natură şi voie bună, la o drumeţie comună, sâmbătă, 12 mai 2012. Acţiunea se înscrie în seria de manifestări dedicate zilei de 9 Mai – Ziua Europei şi se va desfăşura conform următorului program:
–       întâlnirea la statuia “Ursului” de la Platoul Corneşti, la ora 10:00;
–       vizionarea unei mini-expoziţii dedicate Zilei Europei, în incinta Grădinii Zoologice;
–       parcurgerea traseului Platoul Corneşti – Pălăria Neamţului şi înapoi;
–       jocuri şi concurs de desene pentru copii;
–       masă câmpenească (gulaş delicios) în spaţiul pentru picnic.
Participanţii sunt rugaţi:
–       să parcurgă pe jos şi traseele până la Platoul Corneşti;
–       să aducă instrumente muzicale şi să aibă în “dotare” voie bună, iar aparatele electronice să le uite acasă.

Saturday, March 31, 2012

Incondeiatul oualor


Sursa: YouTube

Sursa YouTube

Ora Pământului




In anul 2007, in Sydney, Australia, a inceput miscarea Earth Hour. In Romania, Ora Pamantului a inceput sa fie celebrata pentru prima data in 2009. De atunci, peste 2 milioane de romani participa la eveniment in fiecare an, in ultima sambata a lunii martie, cand oameni, companii si institutii sting luminile timp de o ora. In 2012, Ora Pamantului va avea loc sambata, pe 31 martie, la ora 20:30.

Sunday, January 15, 2012

Sub semnul lui Eminescu

Trec epoci şi milenii , vor trece timpurile noastre de nelinişti , dispreţuire , cruzime şi nebunie . Puţinurile acestei lumi se vor schimba , însă cuvintele marelui scriitor vor rămîne veşnice . Va rămâne etern şi acel personaj prezentat de Eminescu , acea fiinţă solitară prin nemarginile sale de gândire – omul de geniu,motivul care a înfrumuseţat literatura romantică şi i-a dat adâncimi de vecie


Accesând legătura de mai jos, veţi descoperi conţinutul unui CD dedicat geniului poetului nepereche.
De ce Eminescu ? Producãtorii au conceput CD-ROM EMINESCU 2000, în asa fel încât sã asigure o perceptie corectã si complexã a diverselor ipostaze ale personalitãtii lui Mihai Eminescu, ultimul mare romantic si unul dintre primii scriitori moderni europeni. Structura proiectului, cuprinzãtoare in ceea ce priveste viata si opera eminescianã, se adreseazã, deopotrivã, specialistilor, precum si celor care, pânã în prezent, le-au cunoscut mai putin. Pentru cã Mihai Eminescu repezintã, în esentã, spiritualitatea româneascã.

Productia de fatã, prezentatã în capitole distincte, oferã publicului un poet de geniu mai aproape de noi prin poezie, prozã sau publicisticã, prin harta cãlãtoriilor si a vieţii sale. Selectii din opera antumã si postumã, fotografii, creatii muzicale si plastice sunt argumente pentru reconstituirea biografiei si impactului operei eminesciene. Un CD-ROM în care il veti descoperi pe Eminescu, rostit si interpretat, vãzut si imaginat în raporturile sale cu modernitatea şi cu spatiul universal al umanitãţii.

CD Eminescu

Pagini de istorie